De basics van kerstkaarten

Geschreven op 28 oktober 2016 in Nieuws
 

Wil je zelf graag een kerstkaart maken, maar weet je niet goed waar je kunt beginnen? Wij leggen je graag uit wat de kenmerken van een kerstkaart zijn. Met deze tips kan je zelf gemakkelijk aan de slag.

Wat maakt een kaart een kerstkaart?
Een kerstkaart heeft een paar elementen waardoor je deze direct herkent:

  • Beeldkenmerken, zoals sneeuw, een kerstman of vuurwerk
  • Kleuren, zoals groen, rood, goud en wit
  • Een korte boodschap of wens

Afbeeldingen voor een kerstkaart

Of je nu zelf een kaart in elkaar knutselt of een eigen fotokaart maakt, met kerst kan je een kaart zo persoonlijk maken als je wilt. Je hebt keus uit veel thema’s voor je persoonlijke kerstkaart. Denk bijvoorbeeld aan:

Winter
Sneeuw, sneeuwvlokjes, een sneeuwbol en winterse bloemen brengen je direct in een kerststemming. Of kies voor een prachtig Hollands landschap met schaatsers.

Religieus
Veel oudere en gelovige mensen houden van een klassieke kerstkaart met engeltjes, een vredesduif, sterren, kerstkribbes, de drie wijzen en het kinderke Jezus.

Kerstfiguren
Kies voor een kaartje met de kerstman, rendieren, een elf of andere typische kerstfiguren. Ook voorwerpen zoals een kerstboom, kerstballen, piek, ster, sneeuwpop en maretak zijn herkenbaar als kerstkaart. Verder kan je natuurlijk variëren, bijvoorbeeld met een pinguïn met kerstmuts of een familiefoto rondom de kerstboom.

Dieren
Houd je van dieren? Dan kan je kiezen voor een kaartje met een rendier, roodborstje of pinguïn. Of kies een ander dier en zet een kerstmuts op zijn hoofd. Daarmee maak je van je dierenkaart een kerstkaart.

Kleuren op je kerstkaart

Tips kerstkaartenKleuren die het meest terugkomen op een kerstkaart zijn rood en groen. Denk bijvoorbeeld aan de groene kerstboom, het groene pakje van een elf, een rode kerstmuts en de rode neus van Rudolf het rendier. Klassieke kerstkaarten zijn vaak wat rustiger en hebben een basis van wit, zilver of goud.

Onthoud bij kleuren dat je het best rustig mag houden: het is prima om maar twee tot drie kleuren te gebruiken. Maak je gebruik van een foto? Dan is het leuk om deze te omlijsten met een krans of versiering in de kleuren groen en rood. Zo maak je meteen duidelijk dat het om een kerstgroet gaat.

Maak je kaart af met een kerstgroet

Het herkenbaarste van een kerstkaart is natuurlijk de kerstgroet. Houd deze kort maar krachtig op de buitenkant van de kaart. Bijvoorbeeld: ‘Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar’ of ‘Merry X-mas’. Je persoonlijke boodschap schrijf je aan de binnenkant. Daar heb je genoeg ruimte om al je mooie wensen te delen met de ander.

Inspiratie

Wil je inspiratie opdoen voor jouw persoonlijke kerstkaart? Bekijk dan eens de kerstkaarten in onze collectie. Kies er één uit, of maak je eigen persoonlijke kerstkaart. Veel plezier!

 
 

In de media

In de media Lees verder

Kaartje2go weer als beste getest!

Vergelijk zelf prijzen van de verschillende kaartenservices
2011: Nr 1 in de landelijke test van Kassa
2008: Best getest door de Consumentenbond

Foto kerstkaarten

Foto kerstkaarten kerstkaarten maken
 

Kerstkaarten via internet versturen.