Oude kerstkaarten hergebruiken

Geschreven op 13 december 2016 in Kerstkaarten
 

Ieder jaar sta je weer voor de keuze: wat doe je na kerst met je oude kerstkaarten? Het was een leuke versiering voor je huis en je hebt de persoonlijke boodschap met plezier gelezen. Maar wat doe je er dan mee? Kan jij het ook niet over je hart verkrijgen om ze weg te gooien? Dan geven we je hier een paar tips om je oude kerstkaarten op een leuke manier te hergebruiken.

Tip 1: maak nieuwe kerstkaarten

Houd je van knutselen? Kijk dan eens rond in je verzameling van oude kerstkaarten. Leg de mooiste kaarten opzij. Hier ga je mee aan de slag. Knip of snij leuke kerstfiguren uit, of bewaar juist alleen het versierde kader van de kaart. Met deze elementen maak je gemakkelijk jouw collectie nieuwe kerstkaarten. Door deze leuk met elkaar te combineren, herkent niemand straks meer zijn eigen oude kaart terug.

Tip 2: versiering voor je kerstboom

Knip de afbeeldingen van de leukste kerstkaarten uit en leg deze apart. Hiermee maak je gemakkelijk je eigen kerstboomversiering. Vooral engeltjes en kerstballen zijn hiervoor erg geschikt. Plak het bijvoorbeeld op karton en maak er een gaatje in. Dat kan je met de hand doen of met behulp van een perforator. Haal hier een lintje doorheen en je hebt een leuke nieuwe versiering voor je kerstboom of kerstkrans. Heb je dubbele kaarten ontvangen? Dan kan je één afbeelding twee keer uitknippen en deze aan de boven- en onderkant tegen elkaar aanplakken. Maak het midden een holle ruimte. Maak hier eventueel een middenstukje tussen met een elementen van een andere kerstkaart, zodat dit de vorm van een kerstbal krijgt. Het is ook mogelijk om delen van je oude kerstkaarten tegen een saaie kerstbal aan te plakken. Zo maak je in een handomdraai leuke versieringen voor in je boom.

Tip 3: cadeaulabels maken van oude kerstkaarten

Geef je elkaar cadeaus tijdens de kerst? Dan maak je eenvoudig leuke cadeaulabels van je oude kerstkaarten. Vooral dubbelzijdige kaarten zijn erg geschikt om te hergebruiken, omdat er vaak geen tekst staat aan de achterzijde van de afbeelding. Staat er toch al tekst op? Plak dan een dun stukje karton aan de achterzijde van het label. Daarmee verberg je de tekst. Hier schrijf je nu de naam van degene die het cadeau zal ontvangen. Maak een gaatje in het label en maak deze met een sierlijk feestlint vast aan je cadeau.

Tip 4: maak je eigen kerstslingers

Maak je eigen kerstslingers van je oude kerstkaarten. Zo versier je je huis iedere kerst weer met jouw unieke versiering. Selecteer hiervoor eerst je oude kerstkaarten op formaat. Knip of snij van beide kanten een stukje af, zodat de kaart een driehoek vormt met het brede stuk boven en een smalle punt onder. Plak steeds twee kaarten op elkaar, zodat je slinger aan beide kanten mooi is. Bevestig nu alle kaarten aan een touwtje. Houd er rekening mee dat het touw lang genoeg is, zodat je deze makkelijk kan bevestigen aan een haakje aan de muur of aan de verwarmingsbuizen.

Heb jij ook tips om je oude kerstkaarten te hergebruiken? Deel deze hieronder met ons!

 
 

In de media

In de media Lees verder

Kaartje2go weer als beste getest!

Vergelijk zelf prijzen van de verschillende kaartenservices
2011: Nr 1 in de landelijke test van Kassa
2008: Best getest door de Consumentenbond

Foto kerstkaarten

Foto kerstkaarten kerstkaarten maken
 

Kerstkaarten via internet versturen.